SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM PROGRAMI 5. OLAĞAN KONGRESİ

Nuteks, Genç Hayat Vakfi ve Balsu isbirligiyle yürütülen Sürdürülebilir Tarim Programinin 5. Olagan Kongresi 9 Subat Cuma Günü Akçakoca Otel’de gerçeklestirildi. Toplantiya Borsayi temsilen G.S. Havva Firkan KOMIT ve Basin Personeli Sevda ALP katildi. 

Tarimda Degisimi Teknoloji ve Makinelesme ile saglayacagiz. Programin moderatörlügünü üstlenen Balsu Emtia Piyasalari ve Sürdürülebilirlik Müdürü Murat Gökdemir açilis konusmasinda programin 5. Yilinda tüm paydaslarla birlikte Tarim sektöründeki sosyal ve zirai gelisimine vurgu yaparak, birlikte degisimi ve ilerlemenin yakalanabilecegine olan inancini ifade etti. 

Hedef 400 bin ton ihracat

2023 ihracat hedefinin 400 bin ton iç findik oldugunu aktaran Istanbul Findik Ihracat Birlikleri Baskani Ali Haydar Gören, bunun için hepimize üretim ve verimliligi arttirma noktasinda önemli görevler düstügünü ve findikta üreticiden tüketiciye kadar herkesin kazandigi bir çalisma modelinin hayata geçirilebilecegine inandigini kaydetti.

Bu hedefin gerçeklestirilmesi dogrultusunda sektördeki tüm paydaslarin bir araya gelerek findikta sürdürülebilirlik saglanmasi noktasinda bu tarz kongre ve organizasyonlara katilimlarinin ve fikir alisverisinin son derece önemli oldugunu ifade etti.

Ihracattaki Milli Ürünümüz: Findik

Milli ihraç ürünümüz olan findigin tüm dünyada pazarlanmasi ve dünyada Türk findigi olarak taninmasi noktasinda Ihracatçilar olarak hiç durmadan çalismalarina devam edeceklerini aktardi. 

Üreticinin sosyal refahini olusturmak için daha fazla ihracat yapmaliyiz, gelirimizi daha fazla arttirmaliyiz

Nuteks, Genç Hayat Vakfi ve Balsu tarafindan gerçeklestirilen Sürdürülebilir Tarim Programinin temel hedefinin modern tarim, verimlilik, findigin simdi ve gelecekte gerçek degerini bulabilecegi sosyal adalet düzenine uygun sekilde üretimi, insancil yaklasimlari ön plana çikaran ve herkesin kazandigi adil bir ticaret ortaminin olusturtulmasi oldugunu söyledi.

Gören, konusmasinda Sürdürülebilir bir findik üretim politikasini olusturmak noktasinda Tarim Bakanligimizla birlikte çalisacagiz vurgusu yapti.

Iyi tarim, Iyi gelecek 

ECAS belgelendirme kurucusu Osman Yalçin Tekinarslan Tarimda Sertifikasyon ve Programlarin pazardaki karsiligi sunumunda tarladan tüketiciye olan zincirdeki tüm aktörlerin katilimiyla ve insan odakli bir yaklasimla Tarimda degisim ve dönüsüm sürecinin aslinda yeni nesillerin gelecekle bulusmasini saglayabilecegini aktardi. Balsu’nun öncü ve vizyoner yaklasiminin sektörde öne çiktigina degindi.

 Tarim Bakanligi Bitkisel Üretimde Destekleme Vizyonu

 

 Düzce Il Tarim Müdürlügü’nden konusmaci olarak katilan Burhan Sahin Tarim Bakanliginin 2018 yili Bitkisel Destekleme ve Üretim programi ve Iyi Tarim Uygulamalari destekleme programi hakkinda bilgilendirme yapti. Alan bazli desteklemenin bu yil da devam edecegine dair güncel bilgileri kongre ve hazirunla paylasti.

 Çocuk Isçiliginin Önlenmesi Çalismalarimiz

 Tarim Sektöründe Çocuk Isçiligi ile Mücadele Programini ve Genç Hayat Vakfi Çocuk Koruma Programini anlatan Program Yöneticisi Ozan Çetin, Balsu ve Nuteks isbirligiyle yürütülen yaz okulu çalismalarina degindi. Çocuk isçiliginin önlenmesi program yapisini ele alarak, 2014 ve 2017 yillari arasinda gerçeklestirilen saha çalismalarini aktardi. 2018 yilinda Sanliurfa’dan sonra Mardin’de de saha çalismalarinin yürütülecegini söyledi.

Balsu Uyum Müdürü Esra Sariçiçek Çakar ve Zirai Program  Yöneticisi Yasar Adak Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programina Bakisi aktaran ve Sürdürülebilir Tarim Programi faaliyetlerinin ana konularina deginen bir sunum gerçeklestirdi.

Bu süreçte, hayat hikâyesinde findik olan tüm bireylerin yasam kalitesini arttirmak için kamu, özel sektör, STK, akademi, üretici ve findik deger zincirindeki tüm paydaslarla çalistiklarini ve Findik ihracatinin sürdürülebilir ve güvenli bir sekilde artisi, üreticilerin kaliteli ve verimli findik üretimi için çiftçilerin sürekli ve etkin egitimininim desteklendigi belirtildi.

Sürdürülebilirlik Tarim Programi stratejisinde ana konularini; Etkin ve Sürekli egitim, Kimyasal atiklarla mücadele,  temiz suya ulasim, köylerde yapilan yenileme çalismalari, yasanabilir köyler,  çocuk isçilikle mücadele için yaz okullarinin açilmasi, Is sagligi ve güvenligi, izlenebilirlik, Yasam ve çalisma standartlarinin iyilestirilmesi ve Köylerde sosyal ve ekonomik gelisimi desteklemek olarak özetledi.

Sosyal egitimlere de deginilen sunumda, Köylerde yapilan ihtiyaç tespiti sonrasi 50 kadin üreticiyle kadinin sosyal hayatta güçlenmesine yönelik Güçlü Kadin, Güçlü Tarim projesini hayata geçireceklerini aktardi. Bu sayede akademi, sivil toplum kurulusu, kooperatif ve özel sektör bir arada çalisarak 4 köyde toplam 50 kadinin sosyal anlamda güçlenmesine ve toplumsal yasamin iyilestirilmesine katkida bulunacak, dedi.

Iyi Tarim Uygulamalari kapsaminda Tarim il Müdürlügü tarafindan programa katilan Balatli, Beyören ve Altunçay köylerine sembolik olarak köylere saglanan katki tutarinda ITU çekleri takdim edildi. 09.02.2018

Facebook'ta Paylaş

Diğer Haberler

2018 Yılı Haberleri

2017 Yılı Haberleri

2016 Yılı Haberleri