TASARIMDAN TİCARETE AHŞAP ZİRVESİ

Düzce Belediyesi tarafından Ekonomi Gazetesi işbirliği ile düzenlenen ‘Tasarımdan Ticarete Ahşap Zirvesi’ programı başladı.

Prof.Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde düzenlenen ve 4 oturumdan oluşan zirveye Başkan Dr. Faruk Özlü’nün yanı sıra Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Canpolat, Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, konunun paydaş temsilcileri, belediye başkan yardımcıları ve basın mensupları katılım sağladı. Programın açılış konuşmasında söz verilen Yönetim Kurulu Başkanımız Nurettin KARSLIOĞLU konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

Düzce bulunduğu konumu ve coğrafyası itibari ile tarım, kültür ve üniversitesi ile birlikte bir turizm kenti olarak marka şehir olmaya çok müsaittir. Düzce 2022 yılında yaklaşık 482 milyon dolar ihracat, 275 milyon dolar ithalat gerçekleşmiş olup, 130 dan fazla ülkeye ihracat yapan Düzce’miz, 2022 yılında 207 milyon dolar cari açığın kapanmasına katkı sağlamıştır.

İlimizin en fazla ihracatı Almanya, ABD, ve İtalya’ya yapılmıştır. En fazla ithalat yaptığımız ülkeler ise Çin, Almanya, İtalya’dır. İlimiz de yaklaşık 200 ihracatçı ve 170 civarında ithalatçı firma bulunmaktadır.

Yeşil Düzce’de turizmin giderek önem kazanan bir sektör olmasını beraberinde getirmiştir. Yaylaları, şelaleleri, yürüyüş parkurları, tarihi öğeleri, denizi, sahili ve benzeri unsurları ilin turizminin gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Pandemi döneminde bile 100 binden fazla kişiyi ağırlayan Düzce, 100 den fazla tesisi, 4000 den fazla yatak kapasitesi ile güçlü bir turizm alt yapısına sahiptir. Fakat ilimizde gerek ortalama kalış süresi, gerekse doluluk oranları Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır.

2022’ de fuarların önemli bir kısmı tarım, seracılık, hayvancılık ve teknolojileri alanında düzenlenmiştir. Bu gibi fuarların ilimizde düzenlenmesi ilimiz için önemli bir adım olabilir.

Tasarım ile güçlenen Türkiye mobilya sektörü dünyada en fazla ihracat yapan ilk 15 ülke arasında olup 2022 ihracatı 8 milyar dolardır. Düzce’nin 2022 yılı orman ürünleri ihracatı yaklaşık 58 milyon dolardır.

Düzce, orman endüstrisinde geleneksel üstünlüğünü modern teknoloji ile birleştirmeyi başarmıştır. Yeniliklere oldukça açık bu sektörde gerek ahşap kaplama, sunta, lambri üretimi, gerekse ofis ve ev mobilyaları üretiminde markalaşmaya dönük hızlı atılımlar devam etmektedir.

Ağaçlar yaşarken su ve oksijen kaynağı sonrasında inşaatlarımızda kalıp, sobamızda odun, evimizde mobilya, parke, süs eşyası, oyuncak ve kağıt gibi benzeri ürünlere dönüşerek hayatımızın her anında yer almaktadır. İlimizde de eskiden beri geçim kaynağı olan ağaç sektörü gelişimine devam etmeli desteklenmelidir. Hammadde açığının giderilmesi ve ormanların koruma-kullanma dengesinin sağlanması amacıyla endüstriyel yetiştiriciliğin geliştirilmesi ve arttırılması gerekmektedir.

Ancak imalattan ticarete konu olan sanayi ürünleri daha ziyade müşteri talebine göre imal edilir. Müşterisi hazırdır.

Oysa tarım ürünlerinde ürünün rekoltesi ve piyasaya arzı öne çıkar. Tarım ürünlerinde ortalama talep bellidir. Tabiat şartlarından dolayı ürünün çok ya da az olması arz talep dengesini değiştirir,

İthalat girdisi sıfır olan fındık ihracatımızın 20 yıllık ortalama ihracat girişi 30 milyar dolardır. Oysa 100 milyar dolar ihracatı olan ve %80 ithalat girdisi olan dev sektörlerin döviz girişinde daha fazla katkısı bulunmaktadır.

İlimizin verimli topraklarında fındık dışında üretimi mümkün olan mevsimlik ürünlerin talebinin süreklilik arz etmesi için devlet alım garantisi vermelidir.

Türkiye’de tarım destekleri cep harçlığı gibi olmamalıdır.

İç Anadolu’da buğday, Trakya’da ayçiçeği ve ayçiçeği yağı, Akdeniz’de sebze-meyve, Güneydoğu’da bakliyat, Ege’de zeytin ve tütün, Çukurova’da pamuk, Karadeniz’de fındık maksimum seviyede desteklenmelidir. Çünkü gıda zorunlu ihtiyaçtır. Bu zorunluluğu yaşadığımız pandemi sürecinde, Ukrayna-Rusya savaşı sonucu ortaya çıkan gıda krizinde hep beraber görmüş olduk.

İlimizde yaklaşık 250 bin hektar alan vardır, bunun %50 si orman, %30 u işlenen tarım alanıdır. Çiftçi kayıt sisteminde kayıtlı tarım alanı 50 bin hektardır.

Düzce’deki kıyı ardındaki dağlar gürgen, kayın, kestane, ve meşelerden oluşan ormanlarla kaplıdır. Yüksek kesimler karaçam, sarıçam, ve köknarlardan oluşur.

İl toprakları çevresi dağlarla kuşatılmıştır.

Düzce’de fındık, buğday, mısır, ve çeltik önemli geçim kaynaklarındandır. İlimiz şeker kamışı üretiminde Türkiye birincisi, kestane kabağı üretiminde 3. Sırada, fındık üretiminde 5. Sırada, tavuk üretiminde 11. Sıradadır. İlimizde bunun dışında sebze, meyve yetiştiriciliği seracılık, hayvancılık, arıcılık öne çıkmaktadır.

30 yıl önce ilçemizin nüfusu 100 bini geçerse il olur diyorduk, düzce kerestecilik ile anılıyordu.

Bugün Düzce’nin nüfusu 400 bini aşmış olup keresteciliğin yanı sıra sanayi, tarım ve turizm şehri olarak öne çıkmaktadır.

Yeni sanayi tesisi kurulacaksa, Düzce’mizin Gebze gibi olmaması adına azami ölçüde çevre dostu, doğayı koruyan ‘’yeşil fabrikaların’’ olması gerekmektedir.

İlimizin bundan sonraki gelişimini konuşmamın başında da vurguladığım tarım, üniversite ve turizm yönünde planlamamız gerektiğine inanmaktayım.

Bu uğurda tüm yetkililerin ve Düzcelilerin var gücüyle çalışacağına ve elini taşın altına koyacağından eminim. 13.03.2023

Facebook'ta Paylaş

Diğer Haberler

2018 Yılı Haberleri

2017 Yılı Haberleri

2016 Yılı Haberleri