Bütün Anadolu’yu büyük merkezlere baglayan ve özellikle Ankara – Istanbul gibi iki büyük kenti kat eden, TEM otoyolu güzergahinda Ankara ve Istanbul’a ön bahçe özelligindedir. Baskent Ankara’ya en kisa mesafede denizi olan yerimiz Akçakoca’dir. Mavi ile yesilin kucaklastigi Karadeniz sahilleri büyük alanlari kaplayan zümrüt ormanlari, sayisiz gölleri ve yaylalari, kaplicalari, tarihi zenginlikleri saklayan; diger taraftan büyük Milletimizin çok anlamli gelenek güzelliklerini sürdüren; bir Ilimizdir.

ILÇELER VE BELDELER

ILÇELERIMIZ

Akçakoca: Akçakoca, Karadeniz Bölgesi, Bati Karadeniz Bölümü'nün en batisindadir. Iç Anadolu’nun denize açilan en yakin penceresi konumunda, yesil ve mavinin kaynastigi sirin bir tatil beldesidir. Yöre insani findikçilik, balikçilik ve turizm ile geçinir. Ankara ve Istanbul metropolleri arasinda yer alir. Yöre tarihi ve dogal güzelliklerine alabildigine sahip çikmis, sicak misafirperverligi, her mevsim bulunan tatli su ve deniz baligi ve alabalik üretimi ve tesisleriyle, yaylalarinda dogal yetisen canli alabaligiyla, findigi, meyvesi, dag çilegi, meshur kestane bali, özellikle kemik hastaliklarina iyi gelen sifali kumsallari, denizi ve folklorik özellikleriyle her bütçeye uygun bir dinlence ve eglenceyi birlikte sunar. Bilinen tarihi M.Ö. 1112’ye dayanan Akçakoca; tarih içinde Diapolis, Akçasar, Akçasehir isimlerini almis; 1934 yilinda bölgenin fatihi olarak bilinen Osmanli komutani Akçakoca Bey'in ismiyle anilmaya baslamistir. En yesil, en mavi, en farkli, en lezzetli, en ucuz, en kesfedilmemis sehrimizde, en sicak bir sekilde misafir edilmeniz için hepinizi Düzce ve Akçakoca’yi kesfetmeye davet ediyoruz.

Gölyaka: Gölyaka ilçesi Bati Karadeniz Bölgesi, bati sinirlari içerisinde Düzce Ili'nin en bati ucunda yer almaktadir. Gölyaka su kaynaklari, yaylalari ve ormanlariyla bir çekim merkezi olarak kendisini göstermektedir.

Cumayeri: Düzce’nin kuzeybatisinda yer alan Cumayeri Ilçesi Aralik 1999’da Düzce’nin il olmasiyla birlikte bu ile baglanmistir. Ilçeden geçen Büyük Melen Çayi üzerinde Kasim ve Mart aylari arasinda rafting ve kano sporlarini yapmak mümkündür. Dokuzdegirmen Köyü’nde bu amaca yönelik olarak kurulmus bir tesis bulunmaktadir.

Çilimli: Çilimli Bati Karadeniz Bölgesi'nde yer almakta olup, dogusunda ve güneyinde Düzce Ili, batisinda Cumayeri Ilçesi ve kuzeyinde Akçakoca Ilçesi bulunmaktadir.Özellikle kis aylarinda Düzce Ovasi’nda görülen sis tabakasina Çilimli ve civarinda rastlanilmamaktadir, bu nedenle yerlesim alani olarak ideal bir konumdadir.

Gümüsova: Ilçe Düzce Iline 18 km. mesafede olup Düzce Ovasi'nin bitisigindedir. Avlanmanin serbest oldugu dönemlerde ilçeden geçen Melen Çayi’nda balik avciligi yapilmaktadir. Ilçe findik, çay, kayin ve ceviz gibi Karadeniz iklimine has bitki dokusuna sahiptir.

Kaynasli: Kaynasli, Istanbul-Ankara yolu üzerinde, Düzce Ovasi’yla birlestigi bogazda kurulmustur.12 Kasim 1999’da meydana gelen Düzce depreminde Kaynasli yerle bir olmustur. Uzun fay kiriklarinin ve çatlaklarinin olustugu ilçede 313 kisi hayatini kaybetmis, 544 kiside yaralanmistir.12 Kasim depreminde Kuzey Anadolu fayi kirigi Kaynasli’da son bulmustur. Fayin ucunda bulunan Kaynasli bu nedenle 12 Kasim depreminden en fazla etkilenen yerlesim yeridir. Sehirde bulunan binalarin %90’indan fazlasi hasar almistir.

Yigilca: Batidan Düzce ili ve Akçakoca ilçesi, güneyden Kaynasli Ilçesi ve Bolu Ili, kuzeyden Zonguldak Ilinin Alapli Ilçesi, dogudan Bolu Ilinin Mengen Ilçesi ile çevrili bulunmaktadir.
 
BELDELERIMIZ

Beyköy: Il merkezine 7 kilometre uzaklikta bulunan Beyköy Beldesi Düzce’nin güneyinde yer almaktadir. Beldenin batisinda Duraklar, kuzeyinde Karaçali, dogusunda Büyükaçma, güneyinde Kutlu, Kaledibi, Çinardüzü köyleri, güneydogusunda Degirmenbasi, güneybatisinda Develi Köyü yer almaktadir.
 
Bogaziçi: Il merkezine 14 kilometre uzaklikta bulunan Bogaziçi Beldesi 1994 yilinda kurulmustur. Beldenin kuzeyinde Kaplandede (Doruk) daglari, dogusunda Kabalak Köyü, batisinda Sancakdere ve Suncuk köyleri, Güneyinde Osmanca, Düzköy ve Güldere köyleri bulunmaktadir.
 
Konuralp: Il merkezine 6 kilometre uzaklikta bulunan Konuralp Beldesi 1955 yilinda kurulmustur. Beldenin güneyinde Düzce merkez, dogusunda Nasirli ve Beçiyörükler köyleri, kuzeyinde Bogaziçi beldesi, batisinda Çilimli ilçesi yer almaktadir. 

TARIHI

Bati Karadeniz’in ayakta kalan tek antik kenti olan Düzce’nin tarihi, M.Ö. 1390-800 yillari arasinda hüküm süren Hitit (Eti) Medeniyeti’ne kadar uzanir. Düzce ve çevresi 15. yüzyildan beri yerlesim alanidir. Bitinyalilar devrinde Prusias (Konuralp)’de yerlesim yeri mevcuttu. Bugünkü Düzce’nin Kurulu oldugu alan bataklik haldeydi. Roma ve Bizans devrinde son kral IV. Nikomedes'in vasiyeti geregince M.Ö. 74 yilinda Roma Imparatorluguna devredilmistir. Bitinyalilar devrinde bataklik halinde bulunan Düzce Ovasi, Romalilar zamaninda islah edilerek ziraat için elverisli hale getirilmistir. Romalilardan sonra bu bölge Bizanslilarin eline geçti. Düzce’nin gelismesi Bizanslilar devrinin son zamanlarina rastlar.
Orhan Gazi’nin komutanlarindan Konuralp Bey’in Bizans Tekfurlari ile 1323'te yaptigi savaslar sonucu Osmanli topraklarina katildi. Düzce’nin Konsapa adini almasi bu devrededir. O zamanki yerlesim merkezi Gümüsabadi’dir. Daha sonra ilçe merkezine Üskübü denildi. Yerlesimmerkezi de Prusias (Üskübü) bugünkü Konuralp kasabasi idi. Düzce bu dönemde, ticaret ve arazi bakimindan ilk ilçe merkezi olan Gümüsabadi’yi gölgede birakti. Bu nedenle 1871 yilinda yerlesim yeri Düzce’ye nakledildi. 1869 yilina degin Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrifligi, Göynük Kasabasi’na bagli bir bucak olarak tarihte yer almistir. 1869 yilinda ise Bolu Sancagi’na bagli Kaza olmustur.

COGRAFI YAPI

Il topraklari, kiyi kesimi disinda ortasi çukur, çevresi daglarla kusatilmis alanlardan olusur. Kuzey kesimde Akçakoca Daglari, dogu kesimde Bolu Daglari, güneydogu ve güney kesimde de Abant Daglari’nin bati uzantilari yer alir. Düzce’nin denizden yüksekligi 150 metredir.Orta kesimdeki çukur alanda tarimsal üretim açisindan büyük önem tasiyan Düzce Ovasi yer alir.
 
Ilin baslica akarsuyu Melen Çayi’dir.Akçakoca Daglari’ndan dogan bu akarsuyun Melen Gölü de denilen Efteni Gölü’ne kadarki bölümü Küçük Melen Çayi, bu gölle denize döküldügü Melenagzi arasindaki bölümüne de Büyük Melen Çayi adi verilir. Tarim alanlarinin sulanmasi ve bu alanlarin taskindan korunmasi amaciyla Küçük Melen Çayi üzerinde yapilan Hasanlar Baraji’nin tamamlanma tarihi 1972’dir. Hasanlar Baraj Gölü ildeki tek yapay göldür.
 
Düzce ili, Karadeniz Bölgesi’nin kiyi kesimlerinde görülen nemli ve fazla sert olmayan iklimin etkisi altindadir. Yillik sicaklik ortalamasi 13,0oC, yillik toplam yagislarin ortalamasi 823,7kg/m2olup, ortalama nispi nem %75’dir.Düzce, dogal bitki örtüsü açisindan zengin sayilan bir ildir. Kiyi kesimi maki ve yalanci makiler, kiyi ardindaki daglar ise gürgen, kayin, kestane ve meselerden olusan ormanlarla kaplidir. Düzce Ovasi’ni kusatan daglarin alçak kesimlerinde genis yapraklilardan, yüksek kesimlerinde ise karaçam, sariçam ve köknarlardan olusan ormanlar vardir.
 
BITKI ÖRTÜSÜ

Düzce'nin dogal bitki örtüsünde çesitlilik görülmektedir. Düzce'nin Karadeniz kiyilarinda maki ve yalanci makiler kendini gösterirken, Düzce'nin daglarina çiktikça gürgen, kayin, kestane ve meseler ile kendini orman olarak göstermektedir. Bunlarin disinda Düzce'nin alçak kesimlerinde genis yaprakli bitki örtüsüne sahipken, yüksek kesimlerinde görünen bitki örtüsü; kizilçam, sariçam ve köknarlardan olusan ormanlar mevcuttur. 

EKONOMIK YAPI

Ilin genel ekonomik yapisi tarim,ticaret ve kismen de olsa sanayiye dayanmaktadir.En önemli tarim ürünü findiktir. Findigin yani sira misir, bugday ve çeltik önemli geçim kaynaklaridir.

TARIMSAL YAPI

Düzce ili cografi konumu, verimli topraklari, iklim sartlarinin degisik ürünler yetistirmeye uygun olmasi, büyük pazarlara yakinligi ve ulasim kolayliginin yani sira rekabetçi isgücü ile tarimsal üretim ile oldukça elverisli kosullara sahiptir.

ARAZI VARLIGI

DÜZCE'DE ÖNE ÇIKAN BITKISEL ÜRÜNLER