FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞINA DİKKAT

25.10.2016 tarihinde Trabzon Ticaret Borsasi tarafindan düzenlenen “Findik Külleme Çalistayinda” findikta külleme hastaliginin yarattigi tehlikeli sonuçlar göz önüne serildi. Dogu Karadeniz Bölgesinde hastaligin görünme orani %100 lere ulasirken, Düzce’nin de içinde bulundugu Bati Karadeniz de %60 larda oldugu ifade edildi. Ancak bu durumun 2017 yilinda daha üst seviyelerde görülebilecegi önemle vurgulandi.

Findikta randimani önemli ölçüde etkileyen bu hastalikla mücadele için sonbahar aylarinda dökülen findik yapraklarinin bu aylarda bahçelerden temizlenmesi gerekmekte. Hastalikli bitki artiklarinin temizlenmesi, yok edilmesi, yabanci otlarla mücadele hastalik etmenin gelismesini engelleyecektir. Bahar aylarinda sporlarla çogalan zararlinin kis boyunca bahçelerde barinmasina engel olacaktir. Hastaligin görüldügü findik filizlerinin de temizlenerek yok edilmesi önemlidir.

Sonbahar aylarinda alinmasi gereken bu önlemler gelecek sezonda dogabilecek vahim sonuçlara engel olmak için önemli bir adimdir.  

Trabzon’ da düzenlenen Findikta Külleme Çalistayi Sonuç Bildirgesine asagidaki linkten ulasabilirsiniz.

https://www.duzcetb.org.tr/Dosyalar/findikta_kullenme_calist_ayi_sonuc_bildiris1-1_9554254412).pdf

Facebook'ta Paylaş