Yönetim Kurulu Başkanımızın Basın Açıklaması

MALIYETi 13 TL DEGIL...

Bu açiklamalar fiyattan yana dertli olan üreticilerin hiç hosuna gitmeyecek. Istanbul Ihracatçilar Birligi ve Ulusal Findik Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Karslioglu, findiga devlet müdahalesi beklentisi için “Devlet alsa ve “Ben su fiyattan asagiya satmiyorum” dese, dünya ticaret sistemine aykiri olur.” derken maliyetin 13 lira oldugunu savunanlarin aksine findigin çiftçiye maliyetinin 4.5 TL oldugunu söyledi. Piyasayi yönlendirmekle suçlanan Italyan çikolata devi Ferrero için ise “Findigimizin minumum yüzde 45'ini aliyor. Türkiye için bir velinimet, ödüllendirilmesi lazim.” dedi.

Findiktaki kötü gidisat, üreticileri magdur etmeye devam ediyor. Tipki 2015 yilinda oldugu gibi hasadin ardindan fiyat ibresi giderek asagiya düserken, bu duruma en basli neden olarak piyasanin birkaç büyük firma tarafindan yönetilmesi gösteriliyor. Her gün üreticilerin findik fiyatini takip ettigi Düzce Ticaret Borsasi'nin Baskani ve ayni zamanda Istanbul Ihracatçilar Birligi ve Ulusal Findik Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi olan Nurettin Karslioglu, üzerinde kara bulutlar dolasan findikla ilgili degerlendirmelerde bulundu. “BÖYLE BIR SEY DAHA ÖNCE YASAMADIK” Findigin 2016 sezonunda da bekleneni vermedigini belirten Karslioglu, rekolte düsüklügünü küllenme hastaligina bagladi. Karslioglu söyle konustu: “Her gün findikla ilgili haberler çikiyor. Findik 10 TL'den basladi. Bugün yine 11 - 11.5 araliginda devam ediyor. Hem doguda (Karadeniz) hem batida beklenen rekolte eksik oldu. Bunu kabul etmek lazim. Findik tarihinde ilk defa hiç bilmedigimiz, ummadigimiz bir hastalik olustu. Temmuz ayindan sonra hasat dönemine kadar findikta bir eksilmenin oldugunu ilk defa yasadik. Böyle bir sey daha önce yasamadik. Kimini “külleme hastaligi” kimi “hava sartlari” ya da “degisik sebepler” dedi. Net olarak da bilmiyoruz. Insallah kurumlar bununla ilgili mücadele edecek. Hatta ayin 25'inde Trabzon'da bir toplanti var bu hastalikla mücadele ile ilgili. “HASTALIK KALITEYI BOZDU, ÇÜRÜK ORANINI YÜKSELTTI” Küllenme hastaliginin kaliteyi bozdugunu ve çürük oranlarini yükselttigini kaydeden Ticaret Borsasi Baskani Nurettin Karslioglu, “Türkiye'deki findik üreticisi ve findigi kullanacak kesimler böyle bir durumla karsilasti. Insallah bununda çözümü bulunacaktir.” dedi. “DEVLET “BEN SU FIYATTAN ASAGIYA SATMIYORUM” DESE NE OLUR?” Devletin 2009 yilinda findigi serbest piyasaya biraktigini animsatan Karslioglu, bunun karsiliginda alan bazli destek vermeye basladigini ve bu desteklerin devam ettigini kaydetti. 2009 yilindan 2015 yilina Ziraat odalarindan bütün üreticilere kadar ilgili kesimlerin çok memnun oldugunu dile getirdigini söyleyen Karslioglu, söyle devam etti: “Geçen sene yilbasindan bugünlere kadar “Neden en yüksege çikiyor tekrar asagiya düsüyor” diye bir memnuniyetsizlik belirtmeye basladilar. Bunun altini çizmek istiyorum. Serbest piyasada fiyatlarin inmesi ya da çikmasindan daha normal ne olabilir? Dünyada bir serbest piyasa sistemi var; iniyor-çikiyor. Binlerce sirket var, milyonlarca kisi alip-satiyor. Ticaret kavrami var. Findik ürününü devlet alsa ve “Ben su fiyattan asagiya satmiyorum” dese ne olur? Dünya ticaret sistemine aykiri olmus olur, ona da dünya tepki gösterir. Onun için buradan makul ve sagduyulu düsünmek lazim.” “MALIYETIN 13 LIRA OLDUGUNU SÖYLEYEN BIR ZIHNIYETI ANLAYABILIYOR MUSUNUZ?” Findigin çiftçiye maliyetinin 4.5 TL oldugunu 1.7 TL'sini destekleme olarak devletin ödedigini kaydeden Karslioglu, su ifadelerle açiklamasini sürdürdü: “Bugün findik fiyati serbest piyasada 11.8 lira-12 lira civarlarinda neti 11 lira 20 kurus. Türkiye'de 4 kat kazanan bir tarim ürünü bana söyleyebilir misiniz, çok nadir. Maliyetin 13 lira oldugunu söyleyen bir zihniyeti anlayabiliyor musunuz?” “O FIRMAYI TÜRKIYE'NIN ÖDÜLLENDIRMESI LAZIM” Oligopol yapi yani belli basli firmalarin hakimiyetinde piyasanin sekillenmesi yüzünden findik fiyatlarinin düstügü elestirilerine de deginen Düzce Ticaret Borsasi Baskani, Istanbul Ihracatçilar Birligi ve Ulusal Findik Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Nurettin Karslioglu, su ifadeleri kullandi: “Dünyada findik tüketimi eksiliyor azaldi. Bu ülkeden 250 bin ton 300 bin ton findik ihraç edilmisti. Geçen yil 250 bin ton iken bu yil 200 binlere düsmesi bekleniyor. Bütün bu olumsuzluklara ragmen Türkiye'de findigin fiyatiyla oynayan bir firmadan bahsediliyor. Ona vurgu yapmadan geçemeyecegim. Dünyada tüketimini yükselten tek bir çikolata firmasi var dünyada. Ferrero ve Nuttella. Bu firma hiç findiktan vazgeçmemis, findigi kullanmaya devam ediyor. Satisi düsmüyor ancak diger firmalar gibi findik pahali oldu diye vazgeçmemis. Bu firma bizim findigimizin yüzde 45'ini minumum aliyor. Çok hakim bir firma. Türkiye için bir velinimet, Türkiye'nin ödüllendirmesi gereken bir firma. Bizim bildigimiz yüzde 7-8 civarinda tüketimi artiyor. Böyle bir firma olmasa Türkiye findiginin yarisi gitti, kime satabiliriz.” “50 ÇUVAL FINDIKLA SEHRE INDIGIMDE NEREYE KOYACAGIM?” Fiyatin düsmemesi içinözellikle ziraat odalari tarafindan üreticilere yapilan “Emanete findik vermeyin” uyarilarina sözü getiren Karslioglu, konusmasini söyle noktaladi: “Biz köyde findigimizi topladik. Ailemiz sehirde, toplayici isçiler uzak sehirlerden geldi. Findigimizi kuruttuk, sehre eve inecegiz. Kalici Konutlar'daki dairemize gidecegiz. Benim Kalici Konutlar'da depom mu var? 50 çuval findikla sehre indigimde nereye koyacagim? Burada düsünmek lazim.”