DÜZCE' DE FINDIK ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

  Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doga Bilimleri Fakültesinin düzenlemis oldugu  “ DÜZCE FINDIK ÇALISTAYI” na Borsamiz Yönetim Kurulu Baskani Nurettin KARSLIOGLU konusmaci olarak katildi. 08.05.2018 Sali günü Üniversite Istiklal Konferans Salonunda düzenlenen çalistay da “Türk findiginin Dünyadaki Yeri” üzerine sunum yapan KARSLIOGLU’ nu Meclis Üyelerimiz de yalniz birakmadi.

“ Findigin Dünü Bu Günü ve Yarini”  Prof. Dr. Turan KARADENIZ, ( Aban izzet Baysal Üniversitesi) “ Önemli Findik Hastaliklari ve Mücadelesi”  Dr. Ögretim Üyesi Arzu SEZER (Ordu Üniversitesi) ve “Amerikan Beyaz Kelebegi ve Mücadelesi” Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMIZ ( Düzce Üniversitesi ) sunumlariyla katilimcilari bilgilendirdi.

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doga Bilimleri Fakültesi tarafindan düzenlenen “Düzce Findik Çalistayi” Istiklal Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ilhan Genç ve Prof. Dr. Idris Sahin, Üniversiteden Ziraat ve Doga Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Haldun Müderrisoglu,  Abant Izzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doga Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Karadeniz, Düzce Tarim Gida ve Hayvancilik Il Müdürü Harun Kabaoglu, sivil toplum kuruluslari, akademisyenler, findik üreticileri ve ögrencilerimiz katildi. Çalistayin açilis konusmasini gerçeklestiren Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doga Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Türkiye’nin en önemli tarimsal ihraç ürünü olan findigin 110 ülkeye ihraç edildigini ve 3 milyar dolar döviz kazandirdigini ifade etti. Son yillarda ekim alanlarinin ve agaç sayisinin artmis olmasina ragmen findikta verimin düstügüne dikkat çeken Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, findikta verim ve kalitenin artirilmasi gerektigine isaret ederek çalistayla sorun ve çözüm önerilerine yönelik farkindalik olusturmak istediklerine vurgu yapti. Programda konusan Düzce Tarim Gida ve Hayvancilik Il Müdürü Harun Kabaoglu, Düzce’de 25 bin çiftçinin 63 bin hektarda findik üretimi gerçeklestirdigini dile getirdi. Düzce’deki tarim arazilerinin yüzde 85’inin findik alani oldugunu söyleyen Harun Kabaoglu, Bakanlik olarak findik üreticilerine önemli miktarda alan bazli gelir destegi sunduklarini belirterek çalistayin ülke tarimina ve findik üreticilerine hayirli olmasi temennilerini iletti.Çalistay da bir konusma gerçeklestiren Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç, anlamli bir toplantiya ev sahipligi yaptiklarini ifade ederek sözlerine basladi. 1965 yilindan itibaren Düzce’de findik dikim alanlarinin hizla arttigini ve bunun da birtakim olumsuz sonuçlari oldugunu söyleyen Prof. Dr. Genç, findigin fiyatindan daha çok verimine ve iyi yetistirilmesine odaklanilmasi gerektigine isaret etti. Üniversiteler ve Ziraat Fakülteleri olarak findiktan daha iyi verim almak için üreticilere destek verilmesinin altini çizen Prof. Dr. Ilhan Genç, Ziraat Mühendisi adaylarina da tarim alanlarinda, uygulama sahalarinda olmalarini ve bu idealle çalismalarini tavsiye etti.

 

 

 

 

Facebook'ta Paylaş

Diğer Haberler

2018 Yılı Haberleri

2017 Yılı Haberleri

2016 Yılı Haberleri