TOBB NEFES KREDİSİ 2018

2018 Yili TOBB Nefes Kredisi basvurulari basladi. Üyelerimiz 2 Nisan 2018 Pazartesi gününden itibaren Nefes Kredisi kullanmaya baslayacak.

TOBB öncülügünde, Oda ve Borsalarin katkilariyla gerçeklestirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Basbakan Binali Yildirim, Gümrük ve Ticaret Bakani Bülent Tüfenkci ve TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu’nun katilimlariyla 31 Mart Cumartesi günü Izmir’de atildi.

Nefes Kredisinde faizler aylik yüzde 0,99, yillik yüzde 11,88 olarak belirlendi.Kredi vadesi, ilk 6 ay geri ödemesiz, takip eden 12 ay esit taksitli olmak üzere toplam 18 ay olacak.

Düzce Ticaret Borsasi TOBB Nefes Kredisi projesi için Ziraat Bankasi ile anlasti.

KOBI’ler ‘Nefes’ Alacak

• Geçtigimiz sene kredilerde durgunlugun yasandigi ve faizlerin yüksek oldugu dönemde TOBB, Oda ve Borsalar elini tasin altina koymus, Aralik 2016’da Nefes Kredisi ve yeni KGF sistemi ile KOBI kredilerinde yeni bir dönem baslatmisti.
  • Bu süreçte, hazine destegini arkasina alan KGF araciligiyla toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL kredi imkani olusturulmus, Nefes Kredisi ile 5 milyar TL’lik kredi hacim yaratilmisti. 1 senede 30 bin firma TOBB Nefes Kredisinden yararlanmisti.
  • 2018 yilinda Nefes Kredisi 18 aya uzatilan vadesi ile yeniden TOBB üyelerinin hizmetinde. Ayrica bu sene kredi kullandiracak banka sayisi da 6’ya yükseltildi.
  • Nefes Kredisi Türkiye’nin dört bir yanindaki Ziraat Bankasi, Denizbank, Halkbank, Vakifbank, Ziraat Katilim ve Vakif Katilim subelerinden kullanilabilecek.

Nefes Kredisi: Yillik faiz orani yüzde 12’nin altinda, 6 ay geri ödemesiz, 18 ay vadeli kredi!

• Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB), Odalar ve Borsalar mevduatlarini 6 bankaya yatirarak, üyesi olan KOBI’lere aylik %0,99 yillik %11,88 faiz orani ve 6 ay geri ödemesiz 18 ay vadeyle kredi kullanma imkani sagliyor.
  • TOBB, Oda ve Borsalar elindeki kaynaklarinin üyelerinin kullanimina açiyor. Teminat yetersizliginden kredi kullanamayan KOBI’lere de yillardir oldugu gibi yine KGF destek oluyor. KGF, kredi tutarinin %85’ine hazine destekli kefalet veriyor.
  • Nefes Kredisi KGF’nin verecegi kefalet ile kullandirilacagi için bankalarin risk primleri de sifirlanmis oluyor. KGF de Portföy Garanti Sistemi ile kendisine yapilan basvurulari ayni gün içerisinde sonlandiracak. Böylelikle isletmeler günler içerisinde kredilerini kullanmis olacak.

Finansmanda Inovasyon

• Geçtigimiz sene Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in “Finansman’da Inovasyon” olarak nitelendirdigi Nefes Kredisi’nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Oda ve Borsalar 500 milyon TL’lik mevduati 6 bankaya aktaracak, bankalar da bu miktarin 15 kati yani 7,5 milyar TL kredi imkâni saglayacak.
  • 2-3 ay gibi kisa bir sürede 70 bin KOBI’nin ‘Nefes Kredisi’ kullanmasi bekleniyor.
  • KOBI’ler, faaliyetlerini sürdürdükleri illere göre en fazla 200 bin TL kredi kullanabilecekler.

Bürokrasisi az, basit kredi süreçleri

• TOBB üyesi firmalar üye oldugu Oda-Borsa'ya giderek "TOBB Nefes Kredisi Basvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek.
  • Aldigi faaliyet belgesi ile 6 bankanin Türkiye genelindeki subelerine giderek TOBB Nefes Kredisi basvurusu yapacak.
  • Bankalar, KOBI'nin TOBB Nefes Kredisi basvurusunu alacak, KGF ile birlikte krediye uygunlugu degerlendirecek
  • Degerlendirme süreci olumlu sonuçlanirsa; bankalar, KOBI'ye TOBB Nefes Kredisi kullandiracak.

Masraf en fazla 51 TL

• Bankalarin TOBB Nefes Kredisi için alacagi masraf kefalet oraninin %0,03’ü (onbinde üç) ile sinirli olacak.
  • Dolasiyla bankalar 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak. Üyeler düsük faiz ve uzatilmis yeni vadenin yani sira düsük masraftan da yararlanacak.