73. GENEL KURUL TOPLANTISI

TOBB'un 73.Genel Kurulunda, Düzce Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Nurettin KARSLIOGLU, Ekonomi Politikasi Komisyonu Baskani olarak, komisyonun Türkiye Ekonomisi ile ilgili degerlendirmelerini sundu. Cumhurbaskani Recep Tayyip ERDOGAN' in da katildigi Genel Kurulda Meclis Üyelerimiz de hazir bulundu.

 Baskanimizin konusma metni;                                                              

                                                                      TOBB

                                                    EKONOMI POLITIKASI KOMISYONU                                        

                                                        73. GENEL KURUL SUNUSU

 

Sayin Baskan, Kiymetli Delegeler,

Sayin TOBB Baskani ve Yönetim Kurulu Üyeleri,

2008 Yilinda Yasanan Ekonomik Krizin Küresel Ekonomi Üzerindeki Olumsuz Etkileri Tam Olarak Ortadan Kaldirilmamistir. Uygulanan Politikalar Ve Alinan Tedbirlere Ragmen Küresel Büyümedeki Zayif ve Kirilgan Görünüm Devam Etmektedir.  Düsük Büyüme Ortami Belirginlesmekte ve Kalici Hale Gelmektedir. Dünya Büyüme Orani Uzun Dönem Ortamlarinin Altinda Izlenmektedir. Küresel Ekonomideki Olumsuz Seyirde; Ticaret ve Yatirimlardaki Yavaslama Egilimi, Küresel Talepteki Zayiflik, Verimlilik Artisindaki Düsüs, Emtia Fiyatlarindaki Istikrarsizlik, Özel Sektörün Üzerindeki Agir Borç Yükü Etkili Olmaktadir.

Sayin Baskan,

Biz Komisyon Olarak Reel Ekonominin Üretim, Ihracat Ve Istihdam Olmak Üzere Üç Ana Unsurdan Olustugunu Düsünüyoruz. Bu Varsayimdan Yola Çikarak Türkiye Ekonomisi Ile Ilgili Degerlendirmelerimizi Kisaca Haziruna Arz Edecegim.  2016 Yilinda Ülkemizdeki Ekonomik Büyüme Orani Yüzde 3 Civarindadir. Önceki Yilin Yarisi Düzeyinde, Ayni Zamanda Son 7 Yilin En Düsük Büyüme Oranidir. Komisyon Olarak Görüsümüz; Bu Oranin Uzun Dönem Büyüme Oranlarinin Ve Sahip Oldugumuz Potansiyelin Oldukça Altinda Oldugudur. Türkiye Uzun Dönemli Makroekonomik Hedeflerini Gerçeklestirebilmek Için Düzeylere Çikarmak Zorundadir.

 Degerli Hazirun,

2016 Yilinda Ihracatimizda % 1’lik Düsüs Kaydedilmistir. Küresel Ekonomideki Zayif Büyümenin Devam Etmesi,  Toparlanmanin Gecikmesi, Yakin Çevre Ülkelerde Yasanan Siyasi Gelismeler ve Olumsuz Jeopolitik Kosullarda Ihracatimiz Üzerinden Baski Yapmistir. Ihracat Üzerinden Ayrica Uluslararasi Ticareti Etkileyen Güvenlik Sorunlari ve Emtia Fiyatlarindaki Asagi Yönlü Egiliminde Etkisi Bulunmaktadir. Ekonomideki Düsük Oranli Büyümeye Ragmen 2016 Yilinda Istihdamda Artis Kaydedilmistir. Ancak Isgüçüne Katilimlar Nedeni Ile Issizlik Orani Artmaya Devam Ederek % 10.9’a Yükselmistir. Bu Oran Ayni Zamanda Son 6 Yilin En Yüksek Degeridir.

Ülkemizin Küresel Ekonomide Sözü Geçen Önemli Bir Aktör Olabilmesi Için, Yapisal Sorunlarimizin Süratle Çözümlenmesi Gerektigi Düsündesindeyiz. Buna Ilave Olarak Dünya Ortalamasinin Üzerinde Bir Büyüme Hizinin Yakalanmasi, Ihracatimizda Ciddi Bir Artis Saglanmasi, Issizligi Düsürecek Ve Istihdami Artiracak Politikalar Gelistirilmesi Gerekmektedir. Artik Yeni Pazarlara Ulasma Zamanidir. Ülkemizin Adi Ile Anilan En Az Birkaç Marka Yaratma Zamanidir. Aksi Takdirde Orta Gelir Tuzagina Saplanmis Ülkeler Arasinda Kalmaya ve Gelismis Ekonomilerin Tedarikçisi Olmaya Devam Edecegiz. Birtakim Politikalarla Istihdam da Saglanan Olumlu Gelismelerin Arkasini Getiremeyecegiz, Issizlige Kesin Çözüm Bulamayacagiz.

Temennimiz Türkiye’nin Dünya Dünya Ekonomisinde Daha Çok Sözü Geçen Ve Agirligi Olan Bir Ülke Olmasidir.

Sayin Baskan,

Bunlara Ilave Olarak Bir Hususu Daha Dikkatlerinize Sunmak Istiyorum. Kredi Garanti Fonu Ile Sirketlere Saglanan Kredi Destekleri Artirilmali, Vade En Az 5 Yil Olmalidir. Bankalar Bu Kredileri Kullandirirken Önce Kendi Alacaklarini Mevcut Limitten Mahsup Edip, Zamani  da 2 Yil Olarak Ayarlamaktadirlar. Bu Kredide Vade KGF’nin Vermis Oldugu Maksimum Vade Olan 5 Yil Olarak Uygulanmalidir.

Sayin Baskan, Degerli Üyeler,

Sözlerimi Bitirirken Basta Baskanimiz SN. Rifat HISARCIKLIOGLU Olmak TOBB Yönetimine Ve Görüslerimizi Genel Kurulumuza Sunma Imkani Verdiginiz Için Sizlere Tesekkür Ediyoruz.

Komisyon Çalismalarindan Sorumlu  Mali ve Sosyal Politikalar Müdürlügü Çalisanlarina Tesekkür Ederek Genel Kurulumuzun Camiamiza Ve Ülkemize Hayirli Olmasini Diliyor, Saygilarimizi Sunuyoruz.

 

                                                                                                     Nurettin KARSLIOGLU

                                                                                  Ekonomi Politikasi Komisyonu Baskan Yardimcisi 

 

Facebook'ta Paylaş

Diğer Haberler

2018 Yılı Haberleri

2017 Yılı Haberleri

2016 Yılı Haberleri