TOBB 74. GENEL KURULU

TOBB 74. GENEL KURULU

  Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’nin (TOBB) 74. Genel Kurulu  gerçeklestirildi. ​  Genel Kurulu öncesinde, TOBB bünyesindeki komisyon ve kurullar, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri'nin de katilimiyla ayri ayri toplandi.​ Toplanti sonrasi Ekonomi Politikasi Komisyonu adina Düzce Ticaret Borsasi Baskani Nurettin KARSLIOGLU  Genel Kurulda asagidaki sunumu yapti.

TOBB

EKONOMI POLITIKASI KOMISYONU

74. GENEL KURUL SUNUSU

15.05.2018

 

Sayin Baskan, Kiymetli Delegeler

Sayin TOBB Baskani ve Yönetim Kurulu  Üyeleri,

Ekonomi Politikasi Komisyonu adina sizleri saygiyla selamliyorum.

Küresel krizin etkileri yavas yavas ortadan kalkmakta, ekonomik faaliyetlerdeki iyilesme güçlenmektedir. 2016 yilinda %3,2 büyüyen dünya ekonomisi, 2017 yilinda % 3,8 büyümüstür.

Kisa dönemde küresel ekonomideki iyilesmenin güçlü talep ve finansal sartlar nedeniyle davam edecegi beklenmektedir.

Sayin Baskan ;

Ekonomik gidisatin en önemli göstergelerinin üretim, ihracat ve istihdam oldugunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda komisyonumuzun Türkiye Ekonomisi ile ilgili degerlendirmelerini kisaca haziruna arz edecegim.

2017 yilinda Türkiye Ekonomisi yüzde 7,4 büyümüstür. Bu G20 ülkeleri içinde birinci, OESD Ülkeleri içinde ikinci en yüksek büyüme oranidir. Komisyon olarak yüksek büyüme oraninin uzun dönemli ve sürdürülebilir olmasi için ekonomik faaliyetleri canlandirmaya yönelik destek ve tesviklerin arttirilarak devam ettirilmesinin sart oldugunu degerlendiriyoruz.

Degerli Hazirun,

2016 yilinda yüzde 1 düsüs gösteren ihracatimiz 2017 yilinda büyük bir siçramayla yüzde 10 artis göstermistir. Küresel ekonomik faaliyetlerdeki canlanma, AB ekonomilerindeki toparlanma ve komsu ülke pazarlarindaki büyüme ihracatimizi desteklemistir.

Ekonomik büyümemizi yukari tasimak istiyorsak ihracatimizi daha da arttirmali, yeni pazarlar bulmali, ithal girdi ve ara malina dayali olmaktan kurtarmaliyiz.

Ekonomideki yüksek oranli büyüme istihdama da olumlu yansimistir. Istihdam seferberligi ve verilen tesvikler istihdam edilenlerin sayisinin uzun yillarin üzerinde artis göstermesini saglamistir. Ancak is gücüne katilimlarin yüksek olmasi nedeniyle issizlik orani yüzde 10,9 olarak gerçeklesmistir.

Ülkemizin küresellesen dünyada iyi bir yer alabilmesi için yapisal reformlari hizla tamamlamaliyiz. Küresel rekabette bizi öne çikaracak adimlar bir an önce atmaliyiz.

Küresel ölçekte güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek, üretim, yatirim, istihdam ve ihracati arttirmak için daha çok çaba göstermeliyiz. Aksi takdirde gelismis ekonomilerin tedarikçisi olmaktan kurtulamaz ve onlarin arasinda yer alamayiz.

Sayin Baskan, Degerli üyeler,

Sözlerimi bitirirken basta baskanimiz Sn. Rifat HISARCIKLIOGLU olmak üzere TOBB Yönetimine tesekkürlerimizi sunuyoruz. Komisyon çalismalarindan sorumlu olan Mali ve Sosyal Politikalar Müdürlügü çalisanlarina tesekkür ediyoruz.

Genel Kurulumuzun camiamiza ve ülkemize hayirli olmasini dilerim.

Facebook'ta Paylaş

Diğer Haberler

2018 Yılı Haberleri

2017 Yılı Haberleri

2016 Yılı Haberleri